Torre de 9

 Pantalles, tot es redueix a mirar

Que les classes , es converteixin en una reunió de veïns

Uns a sobre els altres, i entrar dins de les cases, amb la mirada innocent de ser un simple aprenent.

I pensar , en no moure’ns de la vagància que ens fa,

I pensar en com som, en que canviarem ,

I seguir un dia mes veient el sol sortir per la finestra aquest matí

I trobar a faltar el fet de trobar-nos sota el primer sol de primer sol de primavera,

De estar tots junts a casa sense el hivern, hivern

I poder entrar de nou , dins cada pantalla que ara va passant,

Com si entréssim a una classe,

que ara es mes una reunió de veïns

tots uns sobre els altres,

 amb la mirada d'un simple aprenent

25 de març del 2020.

Histories de Aura


 

PERSONATGES DEL PRIMER ACTE:

ALICE

MARK

EL SENYOR


 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ESCENA 1

La ALICE i en MARK son veïns, viuen en un bloc de pisos del que ells anomenen “ una ciutat mítica.” no et sona encara? Si aquell tipus de ciutats on quan creues el pont de la entrada hi posa en lletres grans “WELCOME TO ELEFANT” bé en realitat no es ni una ciutat, es mes aviat,  el seu petit barri dins de la ciutat, tant hi fa, la qüestió es que son veïns, viuen en el 7è pis, el 7é 1ra i 7e 2na respectivament de un bloc de pisos normal, ja saps aquells amb tota mena de mena de luxes, si per luxes entens, un ascensor, que per a ells no es massa vital, però qui sap si per alguns dels seus veïns si.

ALICE:   ( parla per l’intèrfon que esta just al costat de la porta d’accés al pis) Nomes donem 20 minuts, senyor , li ensenyaré el barri i quedarà encantat.

La ALICE no rep cap resposta per part del seu interlocutor,  la qual cosa vol dir en el seu codi intern, que si.

Agafa les claus i surt de casa, la porta del pis es tanca rere  seu amb un gran soroll.

Com fa sempre, baixa per les escales fins a la porta d’accés a l’edifici que es tota de vidre on “ EL SENYOR” ja l’espera per anar a fer una volta.

Sortint de l’edifici a ma dreta hi ha la rambla, el carrer principal del barri , tots dos caminen amb pas tranquil per el carrer que es ample i aquestes hores ja es ple de gent que encuriosida mira les botiges, al final del carrer es troba el marcat municipal, la Alice orgullosa  com es,  li anuncia que ja compta amb quatre botigues: La del peix, la carn, una verduleria i una gelateria.

El senyor se la mira, però no sembla gaire interessat, no es fins que surten del mercat que podem sentir per primer cop la seva veu.

EL SENYOR”: Escolta Alice , m’han dit que també hi ha una estació de tren.

Alice:  (es pren un moment per meditar la resposta) No ben be, tot just esta en construcció , si vol la acompanyo a veure les obres

EL SEÑOR:  D’acord.

La Alice i el senyor segueixen a escena.

Tan la Alice com el senyor segueixen  caminant fins a trobar un creuament entre quatre carrers, agafen el carrer de la esquerra i nomes entrar ja es sent el soroll de els obrers que treballen des de ben aviat.

Tots dos ( la Alice i el señor) es queden en silenci observant el imponent edifici i com si es poguessin llegir el pensament:

(Accions per fer a escena)

 tanquen  els ulls imaginant-se el soroll dels trens que d’aquí a ben poc passaran per allà i riuen de la curiosa coincidència de haver fet els dos un gest semblant

Apareix una font a escena

No es fins que la calor agomboiant de l’agost  ( produir calor) comença a pujar de nou que decideixen emprendre el camí de tornada cap al punt de partida el l’edifici on viu la Alice, però quan arriben a la rambla ja no poden mes, així que fent un últim esforç, creuen la rambla deixant a ma dreta les botigues fins arribar al parc on veuen aigua a la Font mes propera i poc després s’asseuen en un banc sota el gran til·ler, on la ALICE li llença una pregunta, no es una pregunta, es LA PREGUNTA:

ALICE: Llavors es queda a viure al barri?

La resposta del SENYOR un gran silenci.

Poques setmanes després de la primera trobada entre la ALICE i “ El senyor” arriben els primers camions de mudances davant de l`edifici.

Abans de comprar-se el pis “El senyor” remarca durant una de les converses amb la Alice que necessita tota la primera planta nomes per a ell.

La ALICE amb la seva veu dolça li torna a repetir que aquell lloc no ho es pas una casa senyorial.

Però com per al senyor sembla una decisió important, L’ALICE al final acaba cedint tota la primera planta al “senyor”.

Dues setmanes mes tard de aquella conversa, la mudança es dona per finalitzada. Ara la Alice i el senyor també son veïns.

El senyor surt de escena

FI DE LA ESCENA 1


 

ESCENA 2:

(interior de un ascensor de fusta) : La Alice puja fins a casa seva per l’ascensor amb un somriure de orella a orella.

Apareix el Mark  en escena.

Mentre la Alice puja per l’ascensor i aprofitant que avui no apreta tant la calor, en MARK el veí del 7e 2na té el temps per deixar la caixa de galetes recent fornejades davant la porta de la Alice.

Sap que no es la millor manera de saludar però es massa tímid així que de moment disfruta veient la cara de la seva veïna al recollir el deliciós paquet vermell.

La seva casa es ample i còmoda des de el gran finestral pot veure com la gent passeja pel parc.

Els dies van passant en la calma del seu pis tot blanc fins que arriba el dia en que es decideix. I just quan la Alice puja d’una de les seves visites a la immobiliària que no es gaire lluny d’allà, la atrapa tot just quan les portes sobren i li proposa d’anar fer una volta pel parc.

No ,  No,  era la primera vegada que mantenien una conversa , però si que era el primer dia en que el MARK havia pogut dir una frase seguida davant d’ella, les seves anteriors converses no passaven de les típiques converses d’ascensor quan després d’un gran silenci nomes donava temps per un bon dia, bona tarda o bon vespre depenen la hora del dia en la que coincidissin.

en MARK i la ALICE entren a l’ascensor

El soroll de l’ascensor indica que ja son a  la planta baixa, tots dos surten del ascensor i en  .Mark en un gest de respecte cap a la Alice li obre la gran porta de vidre que separa l’exterior del edifici.

Aquella tarda, el vent bufa suau, surten de l’edifici i a ma dreta caminen amb pas lleuger rambla avall, cadascú amb el seus pensaments, passen la botiga de barrets on la mare de la Alice havia treballat i no pot evitar pensar:

“Que bonic es quan les tradicions encara duren” ella la ha vist des que era ben petita aquella botiga, i ara allà segueix imparable tot i el pas del temps.

Arriben ja a la tercera botiga i giren per creuar el pas de vianants, no hi passen cotxes gaire sovint però es senyal de bona educació parar,

al arribar al parc (Escena exterior)

 ja senten el soroll dels nens que aixequen la veu mentre juguen a futbol.

En MARK i la ALICE fan una carrera des de la porta d’entrada al parc fins al estany que divideix el parc en dues meitats. Com no, aquesta vegada guanya en MARK que conserva encara el cos d’atleta de quan anaven a l’institut.

Es llavors quan mig ofegada, L’ALICE li demana si no li sabria greu entrenar-la així compartiran alguna cosa mes que la seva afició a les galetes de xocolata.

En MARK sense dubtar-ho accepta.

El camí de tornada a casa de la ALICE i en MARK es fa en rigorós silenci, ningú dels dos gossa parlar per tal de no trencar el moment màgic.

(fi de la escena exterior)

En arribar aquell vespre als seus respectius pisos en Mark i la Alice saben que alguna cosa entre ells dos ha canviat.

 

FI DE LA ESCENA 2

35 DIES MES TARD

 ESCENA 3

Al canviar de mes i passar del relaxat agost a totes les incògnites  com sempre ens planteja el setembre.

La relació de la Alice i en Mark efectivament ha canviat, cada cop passen mes temps junts, compartint ara ja alguna cosa mes que galetes de xocolata i entrenaments.

També han canviat les coses en l’entorn segur de la Alice, ha hagut de canviar de feina, a passat  de vendre  pisos a ser locutora de radio local , per segons la empresa que fins ara estava treballant “ Petites discrepàncies”

ALICE : Petites discrepàncies i una merda — pensava ella. Òbviament tot això que fan es il·legal, pensava ella, havia de fer alguna cosa.

Per sort encara podien sortir de casa, però aviat no podrien fer-ho.

Moltes preguntes li sorgien dins el seu cap, i cada cop oblidava que havia de fer mes coses.

Per sort havien fet obres, tant al pis de l’Alice com en el del Mark.

Ara tots dos compartien un mateix pis, el 7é es la primera actuació que van fer quan van saber la noticia.

L’habitació on ells dos dormien, cada cop era mes un caos.

L’Alice cada cop està mes preocupada fins al punt de no controlar les hores del rellotge.

Llavors en MARK l’ajudava avisant-la de tots els esdeveniments importants:

-          Alice , es hora de dinar.

     Alice, recorda el entrenament

I Així van anar fent tot el que en Mark deia, la Alice ho feia.

Fins que va arribar el dia en que durant un entrenament, la cara de la Alice va canviar, de tant riallera com era sempre a la cara mes seria que us pogueu imaginar, va ser llavors que la ALICE va dir:

     Mark em de convocar una reunió urgent amb els veïns.

Durant el nou període de silenci la ALICE i en Mark estaven callats durant la major part del dia exceptuant quan baixaven a fer el seu rigorós entrenament al parc, també comprovaven porta a porta si algú encara hi vivia en aquells pisos però aparentment semblaven buits per tant la Alice i en Mark van haver de recórrer a la seva ja vella coneguda “ Virtualitat” .

Va ser llavors quan amb gran agilitat va agafar la seva agenda i va escriure un correu a tothom i la sorpresa va ser gran quan un mes després, tal com estaven el dia de la convocatòria, a la hora acordada, les 19 p. m , la gran pantalla del ordinador que compartien es va encendre, tots dos es van mirar il·lusionats això només significava una cosa algú volia parlar.

Però lluny del que podíem esperar la pantalla tal i com es va obrir es va apagar i així fins a 7 vegades separades per un gran fos en  negre.

ALICE : I vam fer el millor que sabíem fer esperar...

MARK: Aqui no sembla haver res

(En mark es posa a plorar)

ALICE : I no era cert, el que si ho  era que les seves llagrimes m’havien portat molt mes lluny d’on jo hauria arribat mai.

I axi estem, i podem afirmar que avui i nomes per avui, aquest es el meu cos i jo podré decidir la meva mort quan arribi el final del dia.

Quantes vegades en MARK m’ho había sentit dir i mai es cansava,

ALICE:  I Si finalmente jo no podía ell ho arreglava tot, sempre. Perqué com es pot estimar sense que un dels dos prengui sempre mal? No, no es pot i punt.

FINAL PRIMER ACTE

 -